Боровики, підберезники, чобітки, печериці та маслюки – ось набір, яким найчастіше поповнюють кошики завзятих грибників. Цієї осені ми хочемо заохотити вас розширити свій кругозір. Спробуйте більш екзотичні сорти, які не менш смачні та доступні цілий рік. PS Не переживайте: ви сміливо можете замінити всі гриби нашими рідними видами.

Тости з грибами майтаке

Гриби майтаке є багатим джерелом антиоксиданту під назвою глутатіон, який регенерує печінку. Це робить їх ідеальною пропозицією для сніданку, якщо ви переборщили з напоями напередодні.

Інгредієнти:

  • 1 шалот, нарізаний
  • 1 столова ложка оливкової олії
  • 500 г грибів майтаке, тонко нарізаних
  • щіпка копченої паприки
  • 1 столова ложка хересного оцту
  • 4 скибочки підсмаженого хліба на заквасці
  • 1 столова ложка каперсів
  • 1 столова ложка подрібненої петрушки

Рецепт:

  1. Розігрійте сковороду на середньому вогні. Додайте оливкову олію і обсмажте цибулю-шалот. Коли вона трохи глазурується, додайте гриби та копчену паприку.
  2. Продовжуйте тушкувати гриби, поки вода, яку вони виділили, майже повністю не випарується. Потім додайте оцет і все перемішайте.
  3. Готові гриби викласти на скибочки підсмаженого хліба. Кожну посипте петрушкою.

Буріто з вешенками

Вешенки суттєво насичені залізом, тому їх варто включити в їжу перед тренуванням. Смачний перекус поліпшить кровопостачання м'язів, що підвищить їх ефективність при підйомі штанги.

Інгредієнти:

  • 2 червоні цибулини, нарізані
  • 1 червоний, жовтий і зелений болгарський перець, нарізаний соломкою
  • 2 зубчики часнику, видавлені через прес
  • 1 кг вешенок, нарізати соломкою
  • 1 столова ложка оливкової олії
  • 2 чайні ложки копченої паприки
  • 1 столова ложка соєвого соусу
  • 4 цільнозернові коржі
  • 200 г сальси (за бажанням)
  • 200 г гуакамоле (за бажанням)

Рецепт:

  1. Почніть з обсмажування цибулі, перцю, часнику та грибів на оливковій олії. Коли гриби стануть м’якими, додайте копчену паприку і соєвий соус, перемішайте і відставте на 2 хвилини.
  2. Настав час збирати буріто. У кожен коржик покладіть рівну частину пасерованих овочів. За бажанням додайте сальсу та гуакамоле. Потім кожен корж щільно згорнути в буріто. Їх можна обсмажити на сухій розпеченій сковороді або з’їсти відразу.

Шиітаке з липким рисом

Гриби шиітаке містять в 2 рази більше клітковини, ніж звичайні білі гриби. У поєднанні з горіхами кешью, насиченими здоровими жирами, вони створюють ситну та надзвичайно смачну страву.

Інгредієнти:

  • 75 мл винного оцту
  • 150 мл рисового оцту
  • 30 г цукру
  • 375 г рису для суші, промитого
  • 400 мл води
  • 2 червоні цибулини, нарізані
  • 1 перець чилі, нарізаний
  • 1 столова ложка оливкової олії
  • 1 кг грибів шиітаке
  • 200 мл сосу теріякі
  • 500 г нарізаної капусти пак-чой
  • 150 г кешью

Рецепт:

  1. Закип'ятіть мірін, оцет і цукор у каструлі, відкласти.
  2. Залийте рис водою і варіть на повільному вогні, поки вся вода не вбереться зернами. Відварений рис змішати з раніше приготовленим сиропом.
  3. Обсмажити цибулю з чилі на оливковій олії, додати гриби і обсмажити до м’якості.
  4. Потім додайте соус теріякі і варіть ще 5 хвилин. Нарешті додайте пак-чой і кешью.
  5. Все перемішайте і прогрійте ще 2 хвилини. Подавайте рис з приготованим соусом і паличками.

Рулет з грибами креміні

Гриби є багатим джерелом ерготіонеїну, який допомагає захистити організм від шкідливого окислювального стресу. Бонус: брокколі змінює правила гри, коли мова заходить про підвищення імунітету.

Інгредієнти:

  • 2 великі цибулини, нарізані
  • 3 зубчики часнику, видавлені через прес
  • 1 1/2 столової ложки оливкової олії
  • 300 г білих грибів, нарізаних пластинками
  • 1 літр овочевого бульйону
  • 1 чайна ложка солі
  • 4 великі картоплини, тонко нарізані
  • 2 столові ложки соєвих вершків
  • 2 чайні ложки копченої паприки
  • 1 кг грибів креміні (коричневих), нарізаних пластинками
  • 500 г брокколі

Метод:

  1. Обсмажте цибулю та зубчики часнику в 1/2 столової ложки оливкової олії. Додайте білі гриби, перемішайте і влийте бульйон. Приправити сіллю і варити до зменшення маси. Залиште остигати.
  2. Змішати картоплю зі сметаною і паприкою. Викладіть їх на деко, застелене папером для випікання, тонким рівним шаром і випікайте 30 хвилин.
  3. На олії, що залишилася, обсмажте коричневі гриби з часником, що залишився, і другою цибулиною.
  4. Готову начинку рівномірно викласти на запечену картоплю, а потім згорнути в рулет. Готовий рулет наріжте скибочками і подавайте з соусом і відвареними брокколі.
Поділіться цим постом